Smittar lätt. Men går att förebygga.

RS-virus smittar lätt, men det finns en hel del att göra för att undvika smitta. Säker kan man aldrig vara, men genom att tänka efter före kan man komma långt!

rs-virus tvätta händerna

Tänk efter före

Bakterier och virus finns överallt. Det kan man inte göra så mycket åt. Däremot kan man göra en hel del för att skydda sig, och framför allt skydda de som är allra känsligast, från att bli sjuka.

Här får du tips om vad du kan göra för att undvika smitta så att du kan ge ditt lilla barn de bästa förutsättningarna för att slippa en besvärlig RS-virusinfektion under sin första tid i livet:

  • Tvätta händerna!
  • Undvik kontakt med förkylda barn och vuxna.
  • Amma om du har möjlighet.
  • Ge barnet en rökfri miljö.
Fler tips

Finns det något läkemedel mot RS-virus?

Det finns ännu inte något vaccin mot RS-virus men många läkemedelsstudier pågår i syfte att få fram ett effektivt vaccin som skulle kunna förhindra insjuknande i RS-virussjukdom.
För en liten grupp barn med komplicerande faktorer som gör dem extra känsliga så kan man förebygga en RS-virusinfektion med överförda antikroppar, en så kallad passiv immunisering. Det är den behandlande läkaren som gör den medicinska bedömningen om ett barn eventuellt behöver ett sådant särskilt omhändertagande.